Slik bygger vi din nye hagestue

Hva er viktig å tenke på når man skal bygge hagestue? I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over prosessen fra du kontakter Toten Glass & Aluminium, til ditt skreddersydde uterom er ferdig montert.

Tenker du, som mange, at det kunne vært fint å ha et uterom å nyte sommeren i, uavhengig av vær og vind? En hagestue, utestue eller en vinterhage? Man skiller gjerne mellom vinterhager og hagestuer, som de to primære hovedkategoriene. Vinterhagen er den fullisolerte løsningen for helårsbruk, mens hagestuen, eller utestuen om du vil, er et uisolert uterom for bruk hovedsakelig i sommerhalvåret, gjerne fra tidlig vår til sein høst.

Les mer om forskjellen på hagestue og vinterhage.

Hva må jeg tenke på når jeg skal kjøpe hagestue?
Hvilken hagestue bør jeg velge? Frittstående hagestue i hagen, eller veggmontert hagestue på terrassen? Hagestue i tre eller hagestue i glass og aluminium? Hagestue byggesett eller ferdig montert? Og hva koster en hagestue? Spørsmålene er mange.

Vår erfaring er at en uisolert hagestue i de aller fleste tilfeller vil tilfredsstille kundens behov og ønske om å forlenge sommeren. Ikke minst er dette den snilleste løsningen for lommeboka. Vi har derfor valgt å fokusere kun på uisolerte løsninger i vår produktportefølje, og har spesialisert oss på å levere skreddersydde, vedlikeholdsfrie og svært solide norskproduserte hagestuer i glass og aluminium, produsert i vår egen fabrikk på Toten.

Prosessen – trinn for trinn
Når du har vurdert ditt behov, og du kanskje har konkludert med at en hagestue er det rette for deg, er det naturlig å undersøke hvilke leverandører som finnes på markedet. Kanskje begynner du bare med å søke «hagestue pris» på det store internettet, og finner Toten Glass & Aluminium som én av mange aktører. For å overbevise deg om at akkurat vi bør være din foretrukne leverandør viser vi deg her punkt for punkt hvordan vi håndterer prosessen fra du tar kontakt med oss, til du kan nyte late dager i din kanskje aller beste investering noensinne, nemlig en hagestue fra Toten. For oss er kvalitet svært viktig. Det setter våre kunder også pris på, i tillegg til at våre produkter er norskprodusert, og at vi benytter fortrinnsvis norske leverandører av glass, aluminium, frakt og andre detaljer. Vi har sansen for kortreiste, bærekraftige og miljøvennlige varer.

 1. Hvordan tar jeg kontakt?
  Det er flere måter å komme i kontakt med oss på, enten ved å fylle inn kontaktskjemaet på våre hjemmesider, eller sende oss en e-post, eller rett og slett ta telefonen fatt og ringe oss for en hyggelig og uforpliktende prat. Kontaktinfo finner du her. Du kan også finne din nærmeste forhandler på hjemmesiden vår, og ta direkte kontakt, for å avtale et møte eller en befaring.

 2. Hva koster en hagestue?
  Du lurer sikkert på omtrent hvor mye det vil koste å bygge hagestue? Vi kan gi deg et prisoverslag i første omgang, helt kostnadsfritt. Om du har anledning til å sende noen bilder, eller en skisse, og ca. mål, er det slett ikke umulig at vi, ut ifra din informasjon og ønsker, kan skissere en løsning og gi deg et uforpliktende prisoverslag. Et komplett tilbud, hvor alle hensyn er i varetatt, får du først etter en befaring.

 3. Er det gratis befaring?
  JA! Vi avtaler et tidspunkt som passer, hvor vi kommer hjem til deg og tar de målene vi trenger for kunne gi deg et tilbud. Sammen med deg, drøfter vi aktuelle løsninger og eventuelle utfordringer på stedet. Kanskje er det behov for enkelte utbedringer før hagestuedrømmen kan bli virkelighet? Vi gjør en vurdering, og gir deg våre anbefalinger til eventuelle tiltak som kreves. Kanskje er grunnlaget godt nok som det er allerede?

 4. Kan jeg få et uforpliktende tilbud?
  Å få et tilbud fra oss er helt uforpliktende og kostnadsfritt. Vi tilstreber å gi våre kunder et så komplett tilbud som mulig, hvor alle hensyn er ivaretatt, slik at du kan være trygg på at alt blir som avtalt. Derfor vil vi gjerne ta en befaring hos deg, før vi setter den helt endelige prisen.

 5. Er det søknadspliktig å bygge hagestue?
  Svaret på dette kan være både ja og nei. Det er ingen fasit som gjelder for alle tilfeller i hele landet. Sjekk med kommunen din dersom du ikke er sikker på hva som gjelder i ditt tilfelle.

  Et møte med en byggesaksbehandler i kommunen din vil kunne fortelle deg hva som eventuelt kreves. Slapp av! Dette er verken farlig eller skummelt. De er der for å hjelpe deg, slik at du kan være trygg på at du ikke gjør noe som strider mot lovverket eller lokale reguleringer i din kommune. Her er det tre dokumenter som må sjekkes: Reguleringsplanen, kommuneplanens arealdel og kommunale vedtekter. Det kan også være fint å gjøre seg kjent med plan- og bygningsloven, og på sidene til Direktoratet for byggkvalitet finner du utfyllende informasjon om alt som omhandler byggesaker. Her finner du også en veiviser for å finne ut om du må sende byggesøknad til kommunen.

  I noen tilfeller kreves det ingen søknad for å bygge en uisolert hagestue, eksempelvis dersom en veggmontert hagestue (som skal bygges inntil huset) er mindre enn 15m2, samtidig som tiltaket er innenfor gjeldende reguleringer i din kommune, og reguleringer som berører nettopp din eiendom. Dette må du altså ha kontroll på, før du bygger. I alle tilfeller skal du melde fra til kommunen når bygget er ferdig, slik at de får registrert det i kommunens kartdata. Her finner du skjema for Melding om frittliggende bygning eller tilbygg som er unntatt søknadsplikt.
  I tilfeller hvor hagestuen overskrider 15m2, må man alltid søke om byggetillatelse. I noen tilfeller, uavhengig av størrelse, må man kanskje søke om dispensasjon pga. eksempelvis «avstand til vei/byggegrense» eller «utnyttelsesgrad på eiendommen». Ofte er dette kun enkle formaliteter, og er hverken kostnadskrevende eller komplisert. Dette vil din lokale byggesaksavdeling kunne hjelpe deg med å finne ut av, samt veilede deg angående hvilke skjemaer som må legges ved en eventuell søknad om å få godkjent tiltak om oppføring av hagestue.

 6. Hvor mye snø tåler en hagestue med glasstak?
  Snølast blir beregnet ut ifra hvor i landet du bor. Våre kalkulatører beregner og dimensjonerer din hagestue, slik at den tåler gjeldende krav for snølast på din adresse. Det kan derfor være forskjell på hvordan en hagestue må konstrueres, ut ifra hvor du bor, og hvordan den skal plasseres på husets eksisterende fasade. Uansett skal du være trygg på at våre hagestuer leveres etter gjeldende krav.

 7. Hvordan monteres en hagestue?
  Vi leverer våre hagestuer ferdig montert. Våre hagestuer blir beregnet i henhold til gjeldende krav for vindlast og snølast på din adresse. Da vil vi også gjerne ha ansvaret for konstruksjonen, og at montasjen utføres korrekt. Det mener vi er til beste for din sikkerhet og trygghet.

 8. Hvordan bestiller jeg en hagestue?
  Så fort du har fått svar på om tiltaket er godkjent, eller om det ikke kreves godkjenning i kommunen, sender du en skriftlig bestilling på e-post til din kontaktperson hos oss, fortrinnsvis den samme personen som sendte deg et tilbud eller et prisoverslag. Du kan også ringe og avtale nærmere, dersom du har behov for ytterligere avklaringer i forbindelse med din bestilling. Vi tar alltid kontakt med deg etter å ha mottatt din bestilling, for å avklare videre prosess. Prisen er vi enige om på forhånd.

 9. Hvor lang tid tar det å bygge en hagestue?
  Vi produserer våre hagestuer i vår fabrikk på Lena, i Østre Toten. Vår tekniske avdeling tegner og prosjekterer ned til minste detalj, ut ifra måltakingen som ble gjort ute hos kunden. I vår produksjon forbereder vi så mye som mulig av konstruksjonen, slik at monteringen ute hos kunden skal kunne gå så knirkefritt som mulig. Det tar da i de fleste tilfeller kun en dag eller to å montere hagestuen ute hos kunden. Dette avhenger av omfanget av hagestuen selvsagt, om det er en stor frittstående hagestue eller en liten veggmontert hagestue. Det avhenger også av hvor mange montører vi setter på oppdraget, naturligvis.

 10. Hvordan vedlikeholder jeg hagestuen?
  Vedlikeholdet er svært beskjedent når man bygger i aluminium og glass. Pulverlakkerte aluminiumprofiler og herdet glass er i seg selv vedlikeholdsfrie materialer, så det eneste du trenger å tenke på er renholdet. Benytt vanlige vaskemidler uten slipemiddel på alle flater, hold styreskinner frie for bøss ved å støvsuge en gang iblant, og du bevarer hagestuen din i årevis. Skulle det mot formodning oppstå noe som krever ytterligere service på din hagestue, er det en trygghet for deg å handle et kvalitetsprodukt fra Toten Glass & Aluminium. Våre forhandlere er aldri langt unna, om noe skulle oppstå.

  Ta kontakt i dag, så hjelper vi deg med din hagestuedrøm!

Finn din nærmeste
forhandler